Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Κληρώνει σήμερα για πόρο υπέρ του ασφαλιστικού
















Της Ρούλας Σαλούρου

Κληρώνει σήμερα για τον φόρο ή πόρο υπέρ του ασφαλιστικού. Παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να ανοίξει σήμερα το πρωί, τα χαρτιά της, αναφορικά με τους νέους τρόπους χρηματοδότησης του ασφαλιστικού. Το τελευταίο διάστημα, από τα δύο υπουργεία άφηναν να διαρρεύσουν διάφορα σενάρια, πολλές φορές αντικρουόμενα, που έδειχναν διαφορετική νοοτροπία στον τρόπο αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, αλλά και του φορολογικού. Τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως, αναγκαστικά, βρέθηκε η κοινή γραμμή, που συντείνει στην εξεύρεση νέων πόρων, χωρίς την επιβολή νέων φόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι αυτοί πόροι, που θα είναι μικροί και από πολλές πηγές, θα κατευθύνονται προς το Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, όπως έχει προβλεφθεί από την προηγούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, όχι μόνο το ποσό που θα εισρέει κάθε έτος στο κεφάλαιο καθώς και οι πηγές του, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιούνται τα έσοδα αυτά. Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, φαίνεται πως διατυπώνεται έντονα πλέον, η ανάγκη μέρος από το κεφάλαιο να καλύπτει τις άμεσες ταμιακές ανάγκες, ιδιαίτερα τώρα, που οι προϋπολογισμοί των ταμείων έχουν περικοπεί κατά επιπλέον 10%. Στον αντίποδα, ο νόμος Πετραλιά προβλέπει ότι τα κεφάλαια του ΑΚΑΓΕ θα αποθεματοποιούνται, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα του συστήματος κοινωνική ασφάλισης, μετά από το 2019 και μετά.

Οι αντικρουόμενες προτάσεις

Η πρόταση επιβολής άμεσου φόρου, στηρίζεται στο επιχείρημα πως η κρίση των σημερινών συντάξεων πρέπει να επιμεριστεί και στους σημερινούς συνταξιούχους, εκτός από τους νέους ασφαλισμένους. Στην επιτροπή ειδικών, ο ορισμένος από το υπουργείο Εργασίας, πρόεδρος Άγγελος Στεργίου, καθηγητής νομικής στο ΑΠΘ, τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης ενός άμεσου φόρου, ώστε τα ελλείμματα του ασφαλιστικού να κατανεμηθούν ανάμεσα στις γενεές. Βάσει της πρότασης, ο φόρος αυτός θα έχει τακτικό και μόνιμο χαρακτήρα. Δεν θα είναι ένα συγκυριακό εργαλείο, αλλά ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης που θα συμπληρώσει τον κύριο τρόπο χρηματοδότησης που είναι ασφαλιστικές εισφορές.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, η αρχική σκέψη αφορούσε στην επιβολή φόρου σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως λόγου χάριν, οι επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ (Τράπεζες, Καζίνο, Ιδιωτικές κλινικές).

Υπάρχουν βέβαια φωνές, όπως ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Πάνος Τσακλόγλου, που συμμετέχει στην επιτροπή, σύμφωνα με τον οποίο είναι αναγκαία η επιβολή έμμεσου φόρου, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Βέβαια, ο κ. Τσακλόγλου υποστήριξε πως το ποσό που θα κεφαλαιοποιηθεί, θα χρησιμοποιηθεί για έναν και μόνο λόγο: για τη μετάβαση του συστήματος σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό.

Στο στόχαστρο των ειδικών –δεν έχει διευκρινιστεί η θέση της κυβέρνησης– έχουν τεθεί και οι λεγόμενοι κοινωνικοί πόροι. Σύμφωνα με την πλειοψηφία των εισηγητών (εκτός της ΓΣΕΕ), οι κοινωνικοί πόροι πρέπει ή να καταργηθούν, ή να μεταφερθούν στη δεξαμενή υπέρ του ασφαλιστικού, για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συστήματος γενικά, και όχι ενός συγκεκριμένου ταμείου.

Υπέρ ενός φόρου mini Tobin στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω Τραπεζών έχει ήδη ταχθεί η ΓΣΕΕ, ενώ ψηλά στην ατζέντα της Συνομοσπονδίας βρίσκεται η πρόταση για εφαρμογή ειδικής εισφοράς στις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και για επιβολή φόρου στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου